20 مهر روز بزرگداشت حافظ شیرازی گرامی باد

خواجه حافظ شیرازی ( نام کامل : خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی ) متولد 727 قمری مساوی با قرن 14 میلادی و معروف شده به لقب لسان الغیب شاعر بزرگ ایرانی می باشد. اغلب شعرهای حافظ به شکل غزل می باشند که به غزلیات حافظ یا همان فال حافظ معروف شده است. نوع سخن و گرایش شعرهای حافظ به سمت خواجوی کرمانی می باشد. خواجوی کرمانی مهم ترین تاثیر را روی شاعرهای بعداز خود گذاشته است.

در قرن های 18و19 ، شعرهای وی را به زبان هایی غیر از فارسی مانند اروپایی ترجمه کرده اند و نام حافظ به مجالس ادبی غرب هم نفوذ کرده است. هرسال در بیستم مهرماه در شیراز و آرامگاه حافظ مراسم بزرگ داشت حافظ با پژوهشگرهای داخلی و خارجی برقرار میشود. در تقویم و سالنامه نیز، روز 20 مهر روز بزرگ داشت خواجه حافظ شیرازی می باشد.

زندگی حافظ

اطلاعات زیادی از سابقه خانوادگی حافظ موجود نمی باشد و فقط میتوان گفت که پدر وی به نام بهاالدین محمد بوده و مادرش اهل کازرون بوده است. در شعرهای او اشاره های کوچکی از زندگی خودش شده است و بیشتر غزل های او شخصیت های افسانه ای که سروده است در ذهن مردم تداعی میکند. ولی باز هم با توجه به اشارات دیوان حافظ و منابع معتبر و قابل استناد حافظ در خانواده ای از جهت مالی متوسط متولد شده. در جوانی قرآن را حفظ کرده و برای همین به او حافظ گفته میشود.

اطلاعتی دیگری است که بیان میکند که پس از فوت بهاءالدین پسرهای او پراکنده شده اند ولی شمس الدین که کودکی بوده است با مادر خود در شیراز مانده است و روزگاری را با تهی دستی شروع کرده اند برای همین وقتی حافظ کمی بزرگتر شد ، در نانوایی محله خودشان کار خمیرگیری را شروع کرد تا جایی که به تحصیل علاقه مند شد و او به سمت مکتب خانه رفت و چند وقتی را به آموختن سواد و مکتب خانه و کسب و کار مشغول شده و پس از آن زندگی حافظ عوض شده و او بین طالبان علم و مجلس ها و محافل ادبی و درسی عالمان آن زمان در شیراز رفته و به تفحص و تحقیق درباره امور دینی و خواندن کتب مهم و با ارزش دینی مانند زمخشری و یا کشاف و دیگر کتابها روی آورده است.

درباره موضوع عشق حافظ به دختری به نام شاخ نبات نامی که خیلی رایج می باشد و بر طبق همان روایت ها و داستان ها حافظ شاخ نبات را عقد کرده است و چندین مرتبه هم در شعرهایش به فوت فرزندش اشاره کرده است.

حافظ در زمان شیخ ابواسحاق به دربار رفته و کاری را در آنجا داشته و در اشعارش اشاره داشته است که حدود 3 سال در دربار بوده است.

درباره سال فوت حافظ اختلاف کمی بین تاریخ نویسان می باشد و بیشتر آنها نظرشان 792 قمری می باشد. وی همانطور که متولد شیراز بوده ، در همان شیراز فوت کرده است. گفته شده است که در زمانی که خاک سپاری حافظ بوده است عده ای از مردم به خاطر می گساری حافظ با دفن کردن او به شکل مسلمان ها و شیعه ها مخالفت داشته اند و عده ای دیگر او را مسلمان و شیعه می دانستند.

در نهایت یک نفر پیشنهاد می دهد از خود حافظ بپرسیم که چه کنیم و همگان می پذیرند و از کتاب حافظ ، فال می گیرند و آن شعر معروف باز می شود که {قدم دریغ مدار از جنازهٔ حافظ} صفحه 79 فال حافظ

حافظ انسانی ادیب بوده و عالم و آگاه از دانش های ادبی و اصول شرعی بوده است و با اطلاع از عرفان بوده است. استعداد خیلی خوب و فطری حافظ اجازه فکر کردن و تخیل طولانی مدت را به حافظ داده است. در بین شاعرهایی که حافظ از آنها سخن گفته بعد از خواجو باید سلمان را نام برد که حافظ از او هم تاثیر گرفته است. علتش این است که سلمان هم مثل خواجو در زمان حافظ بوده استقبال حافظ شیرازی از دیگر شعرا مانند سعدی و مولوی و بقیه شاعرها هم کم نیست و دیوان حافظ با این تاثیرات بسیار مقبول و خوب شده است.

ناگفته نماند که زمان حافظ شیرازی با آخرین تحول و تغییر زبان فارسی همراه بوده و در آن دوره تغییرات فرهنگ اسلامی شکل گرفته و این با زمان حافظ مصادف بوده است و برای همین اشعار او در مقایسه با شاعرهای قبل از خودش برای ما مانوس تر می باشد و به ما نزدیکتر است و بیشتر اشعار و سخنان او را می پسندیم.

حافظ شیرازی از شاعرانی می باشد که در زمان حیات خودش اشعارش شهرت پیدا کرده و در دورترین شهرهای ایران و یا حتی در دیگر کشورها شهرت پیدا کرده.

شیراز و آرامگاه حافظ

آرامگاه وی در شهر شیراز و در حافظیه و فضایی زیبا و باغ مانند می باشد و در حال حاضر این مکان به جاذبه گردشگری تبدیل شده و خیلی از طرفداران شعرهای حافظ را از همه جای جهان به آنجا می کشاند. اصولا ایرانی ها از کلمه زیارت حافظ استفاده میکنند و کلمه زیارت بیشتر برای مکان های مقدس می باشد این نشان می دهد که حافظ در نظر ایرانی ها چقدر بزرگ می باشد. برخی به آداب خاصی مانند در آوردن کفش کنار مزار حافظ و با وضو رفتن به آنجا اهمیت میدهند در کل نمادی از عشق درست و راستین و مکانی عارفانه است.

آرامگاه حافظ در پول های ایرانی

پول های 1000 ریالی از سال 1341 شمسی تا سال 1358 شمسی با عکسی از آرامگاه حافظ چاپ شده است. سکه های 5 ریالی برنز از سال 1371 شمسی تا سال 1378 شمسی با نمایی از آرامگاه حافظ چاپ شده است.

دیوان حافظ

دیوان حافظ تشکیل شده از پانصد غزل و چندین قصیده و 2 مثنوی و چند قطعه و تعدادی رباعی می باشد. تا الان بیشتر از 400 مرتبه به شکل های گوناگون به زیان های فارسی و دیگر زبان ها ترجمه و چاپ شده. گونه های مختلفی از دیوان حافظ با واژه های گوناگون در کشورهایی مانند ایران و ترکیه و پاکستان و کشورهای غربی وجود دارد.

غزل ها

حافظ شیرازی بهترین غرل سرای فارسی شناخته اند. حافظ شعرهای عارفانه مولانا و شعرهای عاشقانه سعدی را ترکیب کرده ولی باز هم تک بیت های مستقل و جدا و واقعا درخشنده ای سروده است. در غزل های حافظ از مقدار زیادی سوره های قرآن الهام گرفته شده است.

رباعیات

تعدادی رباعی را به سروده های حافظ نسبت داده اند که از نظر ارزش و ادبی هم تراز با غزل های وی نمی باشد. و بیشتر گفته اند که حافظ غزل سرا بوده است.

کلید واژه های دیوان

در دیوان کلمات و معنی های سخت و دشواری هستند که هر کدام از آنها تاثیر زیادی در انتقال پیام دارند و برای شروع جهت فهم و درک این کلمات اول باید با ورود این کلمات در سده ششم و اثرهای سنایی و عطار آشنا شوید.

حافظ و عرب ها

پژوهشگران عربی مطالعه در زمینه حافظ داشته اند و اولین پژوهشگر عربی کتابی را در ارتباط با حافظ نوشت نام او ابراهیم امین المصری بوده در کتابش به اندیشه و فکر حافظ و شعرهای او پرداخته است.

فال حافظ

در حال حاضر در خانه همه ایرانی ها دیوان حافظ وجود دارد ایرانی ها بر اساس رسم های گذشته در روز عیدهای ملی و مذهبی مثل نوروز و شب چله همان شب یلدا با کتال دیوان حافظ فال میگیرند. در این شرایط یک در خانواده که بتواند حافظ را به خوبی بخواند برای دیگران به اصطلاح فال میگیرد اول نیت میکنند و بعد آرزو و نیت خود را در دل می گویند و بعد اتفاقی صفحه ای را باز میکنند کسانی که از لحاظ مذهبی اعتقاد دارند فاتحه ای هم برای حافظ می خوانند.

بعضی از افراد حافظ شیرازی را لسان الغیب میگویند به معنای کسی که از عالم غیب می داند.

درحال حاضر فال حافظ در اینترنت نیز بسیار مرسوم شده است و بهترین سایت هایی که فال حافظ را در اینترنت ارائه می کنند بخش فال حافظ پیچک و البته وب سایت ایران حافظ ، همین سایتی که در این لحظه در آن حضور دارید می باشد ، ایران حافظ برای بخش فال حافظ خود از تمامی کتاب حافظ شیرازی استفاده کرده است و لازم به ذکر است که برای هر فال حافظ تعبیر خاصی نوشته شده است و همچنین از دیگر محسنات فال حافظ سایت ما این است که اشعار این شاعر گرانقدر به صورت صوتی پخش می شود که سرعت مطالعه ی شما را افزایش می بخشد.

فال حافظ در شب یلدا بسیار مرسوم است ، در چنین روزی که جمعی از خانواده دور هم درحال خوشگذرانی هستید ، پیشنهاد می شود به سایت ایران حافظ آمده و فال حافظ ناطق بگیرید ، البته هر شخص می بایست با نیت خود این اقدام را نماید ، امیدواریم همه ی نتایج خیر رقم خورد.

علاقه حافظ به شیراز

میزان علاقه حافظ به شیراز در دیوان اونی به خوبی مشخص است. حافظ بعد از اینکه تحصیلات زمان خودش را به پایان رسانده به جوانی میرسد. شیراز از جهت دولت آن دوران از امنیت و آرامش بالایی برخوردار بوده است مردم و شاعرهای های در آن زمان با خیال راحت در شیراز زندگی میکردند. با حمله محمد مبارزالدین حاکم کرمان شهر شیراز به هم ریخته و این اثر در شعر حافظ کاملا بازتاب داشته و مشخص می باشد.

دلیل دیگه حافظ به شیراز آب و هوای عالی و طبیعت و سبزی و وجود باغ های زیبا می باشد و فصل بهار و بوی بهار نارنج دل از همه ربوده است. گردشگاه های زیادی از زمان قدیم و زمان سعدی در شیراز وجود داشته است که مردم را به سمت شیراز می کشانده.

ویژگی اشعار حافظ شیرازی

1- رمزگذاری: رمز پردازی شعرهای حافظ را تبدیل به خانه ای پر از راز و رمز کرده است. شعرهای حافظ بسیار شبیه به آینه می باشند که صورت خواننده را در خودش نشان میدهد و این بخاطر وجود سمبل ها و نمادهای زیادی در شعرهایش می باشد.
2- رعایت کردن اصول دقیق در محیط ادبیات: این تناسب ها و اصول ها در لفظ مراعات النظیر گفته میشود در اشعار حافظ اهمیت و ارزش زیادی دارد.
3- لحن شروع کننده شعرها به شکل خوب و شورافکن: ادبیات و لحن شروع کننده غزل و شعرها قابل فکر و تامل هستند. با توجه به موضوع و محتوا حافظ شیرازی لحن خاص و خوبی را برای آغاز شعرهایش دارد شزوع شعرهایش بعضی اوقات با لحن حماسی و شور دارد و بعضی اوقات رندانه و شوخ آلود و گاهی دیگر حسرت بار و ناراحت می باشد.
4- طنز: بحن رندانه حافظ شیرازی با توجه و پشتیبانی طنز می باشد. وجود طنز در شعرهایش تا جایی که امکان دارد ظرفیت بیان را بالا برده و به شعرها شور و حرارت و حیات بالایی داده است. حافظ به کمک طنز شروع به گفتن ناگفته ها در عینه ظرافت و دقت پرداخته است و نوش و نیش را همزمان و باهم کنار هم آورده است.
5- داشتن ایهام و ابهام: اشعار سروده شده حافظ شعرهای دارای ایهام و ابهام هستند و داشتن ابهام اشعار وی را لذت بخش و دارای راز کرده است. داشتن ایهام در اشعار حافظ به چند قسمت تفسیر میشوند:

اول اینکه حافظ سعی داشته اشعارش را به بهترین شکل و حالت ممکن صورت دهد و چون ابهام جزعی از شعر ناب و خوب به حساب می آید حافظ یالاترین سود را برده است. دوم اینکه در زمان پر فتنه حافظ شیرازی از ظاهر اعتراض زبانی خاص را میخواست زبانی که بتواند مواضع مختلف را تفسیر کند و حافظ با رویکردی مناسب به ایهام و طنز موفق شد این زبان را به کار بگیرد زبانی که هم بتواند ناگفتنی ها را بگوید و هم آسیبی و فتنه ای برای شاعر نداشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیوندهای مهم

تماس با ما

آدرس مرکز شماره 1 (خواهران) :

ورامین-میدان رازی-ابتدای بلوار رسالت-جنب آتش نشانی-ساختمان شهید مهتدی-مرکز علمی کاربردی شهرداری ورامین

شماره های تماس :36220146 – 36229945    – کدپستی 3371739974

آدرس مرکز شماره 2 (برادران) :

ورامین-بلوار رسالت-مجتمع عفاف-مرکز علمی کاربردی شهرداری ورامین

شماره تماس:36220091

 

آدرس مرکز نقشه

تمام حقوق برای دانشگاه علمی کاربردی ورامین محفوظ میباشد


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/pesarek2/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373